Viss, kas tev jāzina par kolagēnu

Kā lielākais kolagēna pārdevējs un ražotājs Baltijā mēs no klientiem saņemam daudz jautājumu, kuru pamatā bieži vien ir mīti un nepareiza informācija. Šajā rakstā, pirmkārt, izskaidrosim, kas ir kolagēns, tad pievērsīsimies 9 visizplatītākajiem mītiem, kā arī sniegsim uz zinātniskiem pētījumiem balstītu pārskatu (atsauces lapas beigās) par to, uz kā pamata novērtēt un izvēlēties kolagēnu.

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir svarīgākais proteīns cilvēka organismā, kas veido 25-35% no cilvēkā esošajām olbaltumvielām. Kolagēns lielā daudzumā ir atrodams ādā, nagos, skrimšļos, asinsvadu sieniņās, kaulos, smaganās u.c. Ja dzīves sākumā organisms spēj veiksmīgi saražot visu nepieciešamo kolagēna daudzumu, tad orientējoši no 25 gadu vecuma organisma spēja to saražot samazinās ik gadu vidēji par 1,5%. Ņemot vērā šo apstākli, no 25-30 gadu vecuma katru dienu ir ieteicams papildus uzņemt kolagēnu.

Kolagēna samazināšanās organismā ir pamanāma, ievērojot pirmās krunciņas vai sajūtot locītavu sāpes. Kolagēna deficīts, protams, nav vienīgais iemesls vienai vai otrai problēmai, un tā uzņemšana neradīs risinājumu visām problēmām. Tomēr kolagēnam ir liela nozīme ādas, matu un locītavu labsajūtas nodrošināšanā.

 

Kolagēna struktūra un veidi dažādos ražošanas posmos

Izejvielas iegūšanai var izmantot 28 dažādus kolagēna avotus, taču tam ir nozīme tikai izejvielas fāzē. Šī informācija ir nonākusi daudzu cilvēku apziņā, jo daudzi ražotāji savās reklāmās un uz iepakojumiem mēdz norādīt I, II vai III tipu. Zemāk paskaidrosim, kāpēc šiem tipiem patiesībā nav nekādas atšķirības.

Ražošanas 1. posmā no izejvielas struktūras tiek, pirmkārt, atdalītas saites, t.i., notiek želatinizācija. Tomēr želatīnam vēl nepiemīt vēlamās īpašības, jo tā daļiņas joprojām ir visai lielas (~100 000 Da). Cilvēka organisms nespēj to uzņemt vairāk kā ~10% apmērā.

Ražošanas 2. posmā tiek veikta hidrolīze, kā rezultātā rodas nelieli bioaktīvi kolagēna peptīdi jeb hidrolizēts kolagēns. Tikai tagad daļiņu izmērs ir ~3000 Da, un organisms spēj to uzņemt ~90-95% apmērā. Sākot no šī posma, nav vairs arī atšķirības, kāda veida izejvielas bija hidrolizētā kolagēna avots. Kolagēna veidi atšķiras tikai izejvielas fāzē, taču tad organisms nespēj to pilnībā uzņemt.

Lietojot kolagēnu, organismā no uzņemtajiem kolagēna peptīdiem rodas jaunas kolagēna struktūras. Tā rezultātā uzlabojas ādas elastība un samazinās grumbas, tiek spēcināti nagi un mati, kā arī uzlabojas locītavu mobilitāte un mazinās locītavu sāpes, kas radušās kolagēna deficīta dēļ.

Dažādas kolagēna ražošanas metodes, tīrība un kvalitāte.

Ražošana ar ķīmisko vielu un skābju palīdzību

Šī ir visizplatītākā metode. Kā dzīvnieku izcelsmes izejviela tiek izmantota arī dzīvnieku āda ar apmatojumu, kas jāapstrādā ar skābi. Jūras kolagēna gadījumā tiek izmantotas zivju zvīņas, asakas un spuras. Izejvielu attīrīšanai sākumā tiek veikta tīrīšana, izmantojot ķīmiskas vielas un skābes, kas var nelielā daudzumā saglabāties gala produktā. Šī ražošanas metode ir nedaudz lētāka, taču rezultāts ir ar zemāku tīrību, gala produkts parasti satur 80-90% kolagēna (proteīna) un 10-20% citu piemaisījumu. Lielākā daļa Baltijā nopērkamā kolagēna ir ražota, izmantojot skābes un ķīmiskās vielas, un uz iepakojuma tas netiek norādīts!

Ražošanas metode, neizmantojot ķīmiskās vielas

Šis process ir mazāk izplatīts, un tas ir nedaudz dārgāks. Kā izejviela tiek lietoti svaigi dzīvnieku kauli un locītavas. Šajā metodē tiek izmantoti tikai dabiski enzimātiski procesi, un rezultāts tiek panākts ar karsēšanas un spiediena palīdzību. Pateicoties inovatīvajai tehnoloģijai, ir iespējams panākt īpaši tīras pakāpes kolagēnu (ar gandrīz 100% olbaltumvielu saturu). Pēc hidrolīzes tam ir īpaši mazs daļiņu izmērs ~3000 Da, un organisms to uzņem ~90-95% apmērā. Arī ICONFIT kolagēns ir ražots pēc šīs metodes, neizmantojot ķīmiskas vielas, un ir ar augstu tīrības pakāpi!

Tīrība un kvalitāte

Kolagēna tīrību var reizēm nolasīt arī no iepakojuma, ja uz produkta ir norādīts kolagēna saturs. Ja uz iepakojuma tiek solīts tīrs 100% kolagēns, bet produkta olbaltumvielu/proteīnu saturs ir 80-90%, tad tas satur arī citus piemaisījumus 10-20% apmērā, liekot noprast, ka pastāv liela iespējamība, ka ražošanas procesā ir izmantotas ķīmiskās vielas. Uz iepakojuma šis apstāklis netiek minēts, bet produkts tiek reklamēts kā tīrs kolagēns. Tirgū ir pieejami arī tādi produkti, uz kuru iepakojuma informācija par uzturvielām nav norādīta vispār, un tā tiek slēpta. Ja esi jau kolagēnu lietojis, tad pajautā tā pārdevējam, kā tas ir ražots un cik liels ir tā olbaltumvielu saturs.

Kāpēc vajadzētu lietot kolagēnu?

Novecošanās, lielas fiziskās slodzes un arī liekā svara iespaidā kolagēna līmenis ķermenī samazinās, izraisot locītavu sāpes (artrozi), kaulu masas samazināšanos (osteopēniju un osteoporozi), kā arī ādas novecošanos. Tas palielina traumu risku. Pētījumos ir pierādīta kolagēna labvēlīgā ietekme uz locītavām un skrimšļiem – sportistiem, kuri uzņēma 10g kolagēna dienā, skrimšļa biezums palielinājās par 14%. Atsauces grupā pie tādas pašas slodzes sportistiem, kuri kolagēnu nelietoja, skrimšļa biezums turpretim samazinājās.

Kolagēns palīdz arī osteoartrīta gadījumā. Tas palīdz uzlabot locītavu elastību un mobilitāti, mazināt locītavu sāpes, kā arī tas palielina kaulu blīvumu. Tas ir īpaši svarīgi gan gados vecākiem cilvēkiem, gan sportistiem, lai izvairītos no iespējamiem kaulu lūzumiem un plaisām. Pētījumi arī liecina, ka 10g kolagēna dienā sniedz ievērojami lielāku labumu nekā 1,5g glikozamīna.

Kolagēns matiem, ādai un nagiem Pētījumi liecina, ka kolagēna lietošana stimulē ādas atjaunošanos un samazina novecošanās pazīmes (piemēram, grumbas). Tas ievērojami palielina fibroblastu koncentrāciju un kolagēna šķiedru diametru un blīvumu ādā. Tāpat arī kolagēns palīdz atjaunot ādu pēc saules apdeguma. Jauniem cilvēkiem kolagēna līmenis organismā sāk pazemināties no ~25 gadu vecuma. Sākumā izmaiņas nav tik ļoti pamanāmas, taču, regulāri lietojot kolagēnu, āda saglabā jauneklīgu izskatu daudz ilgāk.

Cik daudz kolagēna būtu jāuzņem katru dienu?

Pētījumi liecina, ka vislabākos rezultātus var panākt, lietojot 10g kolagēna dienā. Tāpēc, lai no kolagēna gūtu vislielāko labumu, arī mēs iesakām iekļaut savā ikdienas ēdienkartē 10g kolagēna. Visvienkāršākais un lētākais veids, kā uzņemt 10g kolagēna, ir tā lietošana pulvera veidā, sajaucot to mājās ar ūdeni, dzērieniem, smūtijiem vai ēdienu.

Tiek pārdoti arī gatavi kolagēna dzērieni, kuru porcijas cena ir daudz augstāka, piedāvājumā ir pat kursa veidā lietojams kolagēns 10 dienām, kas maksā ap 100€. Pulverveida kolagēna izmaksas 10 dienām parasti nepārsniedz 3€ – 6€. Papildus pārdošanā ir arī kolagēna kapsulas, tabletes, želejas konfektes, no kurām būtu jāizvairās, jo tajās esošais kolagēna daudzums ir pavisam niecīgs. Vidēja lieluma kapsulas ietilpība ir tikai 0,5g, tāpēc, lai dienā uzņemtu 10g kolagēna, būtu jāpatērē 20 šādu kapsulu.

Kolagēns ir piemērots arī sievietēm grūtniecības un zīdīšanas laikā. Ārsti iesaka to papildus uzņemt tieši šajā laikā.

9 mīti par kolagēnu


 

Kā un kur pirkt kolagēnu?

Dažādus kolagēna produktus var iegādāties gandrīz katrā uztura bagātinātāju veikalā, kā arī daudzos mazumtirdzniecības veikalos un lielveikalos. Mūsu ICONFIT kolagēni ir vieni no nedaudzajiem, kas ražoti, neizmantojot ķīmiskas vielas, un kam ir visaugstākā tīrības pakāpe. Rezultātā tie ir kļuvuši arī par visiecienītākajiem produktiem Baltijā. Mūsu klāstā ir tīrs kolagēns bez garšas, kā arī MSM Collagen maisījums ar C vitamīnu. Smūtijiem savukārt ir piemērots garšīgais Collagen Superfoods maisījums ar liofilizētām ogām un dabīgo inulīnu. To visu var pasūtīt mūsu mājaslapā; pasūtījumu saņemsi pakomātā 1-3 darba dienu laikā. Pasūtot preces vismaz 40€ vērtībā, piegāde ir pilnībā bez maksas.

Kāpēc ICONFIT kolagēni ir daudz lētāki par citiem?

Lai gan izmantojam tikai augstākās kvalitātes kolagēnu, kas ražots bez ķīmiskām vielām, spējam savus produktus piedāvāt par zemāku cenu. ICONFIT mērķis nav pārdot nelielus daudzumus par augstāku cenu, bet gan lielākus apjomus par lētāku cenu. Savas galvenās izejvielas mēs iegādājamies lielos apjomos, mūsu ražotnē ir pilnīgi automātiska ražošanas līnija (līdz 700 burkām stundā), un viss ražošanas process ir balstīts uz efektivitāti. Kā vietējais ražotājs mēs spējam tiešajiem Baltijas klientiem piedāvāt vislabāko cenu, tāpēc ārvalstu kolagēna produktu importētājiem ir ļoti grūti konkurēt ar mūsu cenām.

Raksts ņemts no Iconfit.lv

APSKATĪT UN IEGĀDĀTIES KOLAGĒNA PRODUKTUS VARI ŠEIT