Apsveriet somas izmēru un nepieciešamās kabatas. Nosakiet kāda izmēra priekšmetus un cik lielu svaru jūs nesīsiet uz skolu. Padomājiet arī par to, kāda veida kabatas jums būs vajadzīgas. Augstskolas studentiem būs citādākas vajadzības nekā pirmklasniekiem. Dažas lietas, kas jāpatur prātā, ir šādas:

Vai jums ir nepieciešams nodalījums klēpjdatoram vai planšetdatoram?

Vai jums ir nepieciešama atsevišķa vieta, kur ievietot līdzņemšanai pusdienas?

Vai jums ir vajadzīga vieta, kur ievietot pildspalvas, atslēgas vai citus sīkus priekšmetus?

Vai vēlaties ūdens pudeļu kabatas vai mobilo tālruņu kabatas?

Cik burtnīcas, klades un grāmatu jums vajadzēs nēsāt vienlaicīgi?

Vai somā liksiet sporta tērpu? Vai svarīga būtu somas ventilācijas spēja?

Izvēlieties audumu. Audums, no kura izgatavota mugursoma, noteiks tā svaru, gaisa caurlaidību un izturību.

Jaunie sintētiskie audumi kalpos visilgāk.

Sintētiskie audumi ir vieglāki nekā āda. Ja izvēlaties ādas somu, tā būs daudz smagāka pat pirms sākat to piepildīt ar mantām.

Sintētiskie audumi, piemēram, poliesters un neilons, ir ūdensizturīgāki nekā dabiskās šķiedras, piemēram, kokvilna.

Dabiskās šķiedras, piemēram, kaņepes, ir videi draudzīgākas nekā sintētika.

Ja jums rūp videi draudzīga soma, izvēlieties dabisko šķiedru!

 

Pārbaudiet rāvējslēdzējus. Cieši apskatiet kabatas aizvērtņus un pārliecinieties, vai tie ir izturīgi un ērti aizverami.

Izvēlieties dubulto (veramu uz abām pusēm) rāvējslēdzēju, lai būtu ērtāk piekļūt.

Meklējiet ilgizturīgus rāvējslēdzējus, kas kalpos ilgāk.

 

Ņemiet vērā pašreizēja laika modes tendences!  Stils ir svarīga skolas mugursomas iezīme. Jūs iespējams vēlaties somu, kas izskatās labi un ir līdzīga mugursomām, kuras šobrīd ir modē.

Apdrukas šobrīd ir modē, taču drošāka izvēle vienmēr būs askētiska, vienkrāsaina un minimalistiska mugursoma, ja iegādāta tiek viena mugursoma, kura tiek nēsāta katru dienu tai ir jāpiestāv dažādiem tērpiem un situācijām.

Apmēram puse no mugursomām, kuras ir pieejamas tirdzniecībā, ir melnas, tumši zilas vai pelēkos toņos. Ja vēlaties neitrālu, ilgkalpojošu somu, kas derēs vienmēr, jūs nevarat nošaut greizi ar melnu vai  pelēku mugursomu.

Apsveriet domu iegadāties  EKO - draudzīgu somu. Mugursomas, kas izgatavotas no pārstrādātiem vai ilgtspējīgiem materiāliem, ir trends.

Apsveriet plecu siksnas un polsterējumu. Padomājiet par to, cik daudz polsterējuma jums būs nepieciešams, lai ērti un droši nēsātu smagumus  somā.

Izvēlieties mugursomu ar platām, polsterētām plecu siksnām, lai pareizi atbalstītu svaru uz pleciem tos nenospiežot.

Izvēlieties somu ar regulējamām plecu siksnām. Siksnām jābūt regulējamām tā, lai somu varētu atbalstīt stingri pret muguras spēcīgāko daļu. Ja soma šūpojas vai atrodas pārāk zemu uz muguras, tā var izraisīt muguras sāpes un mugurkaula problēmas, īpaši, ja tā ir ļoti smaga.  Saskaņā ar Amerikas Pediatrijas akadēmijas datiem bērna mugursomai vajadzētu sēdēt apmēram divas collas (6 cm) virs jostasvietas.

 

Izvēlieties divasplecu siksnas, nevis vienu. Izvēlieties mugursomu ar divām plecu siksnām. Izmantojot tikai vienu siksnu, var rasties muguras un mugurkaula vai plecu un kakla traumu  problēmas

Apsveriet papildu jostasvietas siksnu. Ja plānojat regulāri pārvadāt ļoti smagus priekšmetus, iespējams, vēlēsities saspraust vidukļa daļā papild jostu, lai izlīdzinātu mugursomas svaru.

Apsveriet polsterētu muguras daļu. Dažām mugursomām aizmugurē ir polsterējums, kas piešķir papildu ērtības.

Izvērtējiet mugursomas un somas ar pilnu rāvējslēdzēju. Klasiskajai mugursomai ir pilns rāvējslēdzējs, kas iet viscaur no pamatnes no vienas puses, pāri augšai, līdz pamatnes otrai pusi. Citas mugursomas ir atvērtas tikai augšpusē, un rāvējslēdzēja vietā var būt atloks, kas salokāms kā aizdare.

Somas ar pilnu rāvējslēdzēju ļauj ērti ievietot un izņemt lielus priekšmetus vai daudz priekšmetu vienlaikus.

Augšējās ielādes somas var dot nedaudz papildu vietas, jo augšējo vāku var pārklāt virs lieliem vai izvirzītiem priekšmetiem, piemēram, jakas.

Apsveriet mugursomu ar riteņiem. Pēdējos gados arvien populārākas ir mugursomas ar riteņiem, kuras var vilkt, nevis nēsāt uz muguras. Tas var būt labs variants smagu priekšmetu pārvadāšanai.

Paturiet prātā, ka mugursoma ar riteņiem pat pirms piepildīšanas būs daudz smagāka pievienotā rāmja, roktura un riteņu dēļ. Ja soma ir paredzēta bērnam, pārliecinieties, vai viņš to var pacelt: kad jums tas būs jāpaceļ, tā svērs vairāk nekā parasta mugursoma.

Somas ar riteņiem var būt grūtāk pārvietot pārpildītās vietās, piemēram, aizņemtā gaitenī starp nodarbībām.

Somas ar riteņiem ir lieliski piemērotas ļoti smagu priekšmetu pārvadāšanai, piemēram, daudzām mācību grāmatām, kuras nevēlaties celt un nēsāt uz muguras.

Dažās skolās ir noteikumi par somām ar riteņiem, un dažas skolas to neatļauj, tāpēc pirms pirkšanas pārbaudiet.

 Balticsport.lv