Kā izvēlēties guļammaisu?

Pēc garas izpētes dienas ir nepieciešams labs miegs. Guļammaisiem ir dažādas formas, izmēri un izolācijas veidi, un jūs varat izvēlēties tādus zīmolus Outwell, High Peak, Robens, Pinguin vai Easy Camp. Bet kā jūs zināt, kurš no tiem ir piemērotākais jūsu piedzīvojumiem?

Lūk, par ko padomāt, izvēloties guļammaisu:

Temperatūras reitings: cik auksts būs ārā?
Forma: Vai jums patīk pieguļošs, iesaiņojama tipa guļammaiss vai vēlaties izplesties?
Izmērs un atbilstība: izvēlieties pareizo garumu un piemērotību savam ķermenim.
Izolācijas veids: Dūnas pret sintētisko – uzziniet plusus un mīnusus.
Funkcijas: papildu lietas, lai meklētu siltumu un mājīgumu.
Gulēšanas piederumi: papildu aprīkojums, kas palīdzēs jums labi izgulēties ārā


Guļammaisa temperatūras rādītāji norāda zemāko temperatūru, kādā maiss ir paredzēts, lai vidusmēra cilvēks būtu silts. Šie vērtējumi pieņem, ka izolācijai izmantojat gulēšanas paliktni un valkājat garu apakšveļu.

Temperatūras novērtējums sniedz vispārīgu priekšstatu par veiktspēju un noder guļammaisu salīdzināšanai. Bet daudzi citi faktori ietekmē to, cik silti jūs gulēsiet: hidratācija, ēšanas daudzums, nogurums, mitrums, vējš un mitrums. Daudzi zīmoli, izmanto nozares mēroga EN standartu, lai izmērītu un ziņotu par savu guļammaisu siltuma jaudu.

Guļammaisu temperatūras vērtējumi bieži tiek klasificēti pēc sezonas:

Kategorija Temperatūra


Vasarā 0°C un augstāk
3 sezonas -15°C līdz -1°C
Ziemā -15°C un zemāk


Lai nodrošinātu visērtāko miegu, izvēlieties guļammaisu, kura temperatūra ir par dažiem grādiem zemāka par zemāko temperatūru, kurā plānojat nakšņot. Neaizmirstiet, ka, ja kempings atrodas augstākās vietās, būs vēsāks. Ja kļūst silts, vienmēr varat attaisīt guļammaisu vēdināšanai.

Guļammaisu formas
Guļammaisiem ir dažas dažādas formas: taisnstūrveida, mucas un mūmijas (kā arī segas iespējas). Daži ļauj jums izplesties, bet citi aptin jūs cieši kā grauzdētu burito.

Miega laikā jūsu ķermenis uzsilda gaisu ap ķermeni, lai jūs būtu mājīgi un silti. Ja jūsu guļammaisā ir mazāk gaisa telpas, jūsu ķermenis var to uzsildīt efektīvāk un jūs gulēsit siltāk.

 

Taisnstūra guļammaiss (segveida guļammaiss)


Taisnstūra guļammaisa kantainā forma ir kā jūsu gulta mājās: plaša un ērta. Siltās naktīs attaisiet to un izmantojiet kā segu. Taisnstūra guļammaisi ir:

  • Ietilpīgs
  • Lēti
  • Lielgabarīta iesaiņošanai
  • Mazāk termiski efektīvas, jo tām ir daudz gaisa telpas
  • Parasti izmanto priekšpilsētas kempingiem
  • Vislabāk piemērota vasaras temperatūrai

 

  1. Viegls Vasaras Guļammaiss Easy Camp Chakra Black (ir veikalā) komforta temperatūra +10,+15
  2. Viegls Guļammaiss  190 x 75cm (komforta temp. +18°) 1kg
    Viegls Guļammaiss 190 x 75cm (komforta temp. +18°) 1kg
    Special Price € 17,99 Standarta cena € 20,00

 

Mucveida (kokonveida) guļammaisi


Tie ir veidoti nedaudz šāurāki nekā taisnstūrveida guļammaisi, lai tie nodrošinātu labāku siltuma efektivitāti. Dažiem var būt kapucie papildu siltumam. Dēvēti arī par kokonveida guļammaisiem

Mucas guļammaisi ir:

  • Vidēji ietilpīgs
  • Par mērenu cenu
  • Vieglākas un kompaktākas nekā taisnstūra somas
  • Lieliski piemērots kempingam gan priekšpilsētā, gan aizmugurē
  • Vislabāk piemērots lietošanai vasarā vai trīs sezonās

  1. High Peak Lite Pak 800 kokona guļammaiss (23260)
  2. High Peak Easy Travel kokona guļammaiss (20090)
  3. Guļammaiss Easy Camp Cosmos melns (L) 210x75x50cm (ir veikalā)
    Guļammaiss Easy Camp Cosmos melns (L) 210x75x50cm (ir veikalā)
    Special Price € 25,00 Standarta cena € 45,00

 

Mūmijas tipa guļammaisi

Nosaukts zārku formas dēļ, kuros tika atrastas ēģiptiešu mūmijas, un mūmiju guļāmmaisa ciešā piegriezuma un integrētā kapuce palielina to siltumu.

Mūmijas tipa guļammaisi ir:

  • Veidoti cieši pie ķermeņa (dažiem cilvēkiem šī var šķist klaustrofobiski)
  • Dārgāks
  • Ļoti viegls un kompakts
  • Vispiemērotākais kempingam ārpus valsts
  • Vislabāk trīs sezonu un ziemas lietošanai

 

 

Segas kempingam

Kempinga segas būs komplicētākas nekā tās, kurus izmantojat mājās. Īsumā tās ir  segas ar labu siltumizolāciju, bez jebkādas izolācijas zem jums, jo jūs gulēsit uz guļampaliktņa.

Tām ir dažādas formas, sākot no pamata taisnstūra modeļiem līdz luksusa kontūrveida versijām ar pārsegu un siksnām, ko piestiprināt pie jūsu gulēšanas paliktņa.

Kempinga Segas ir:

  • Izstrādāts tā, lai to varētu brīvi pārvilkt virs ķermeņa vai piestiprināt pie gulēšanas paliktņa ar siksnām.
  • Labas, ja vēlaties mazāk ierobežotu miegu.
  • Ļoti viegls un kompakts.
  • Daži veidi ir vispiemērotākie kempingiem, savukārt citi ir lieliski piemēroti izmantošanai pārgājieniem ar mugursomu.   

Vislabāk piemērots lietošanai vasarā vai 3 sezonu laikā, vai arī, ja vēlaties ietaupīt vietu un svaru iepakojumā.

 

Kāda izmēra guļammaisu ņemt?


Lielākajai daļai guļammaisu modeļu ir dažādi garumi. Izvēlētajam izmēram ir jāatbilst jūsu augumam un papildu collai vai divām. Ja jūsu soma ir daudz garāka par jums, jums būs neizmantota vieta, kur apsildīt, un rezultātā jūs jutīsities vēsāk. (Varat izmantot rezerves, sausu apģērbu, lai aizpildītu spraugas ap savu ķermeni, ja esat aizņēmies vai noīrējis , kas guļammaisu, kas izrādās pārāk liels.) Ja jūsu guļammaiss ir pārāk īss, jūs būsiet pārāk iespiests pret kapuci un kājgali, tādējādi izspiežot izolāciju un izveidojot aukstuma punktus.

Sieviešu guļammaisi


Tie parasti ir īsāki. Tie ir izstrādāti, lai atbilstu sievietes formai ar šaurākiem pleciem un platākiem gurniem nekā unisex guļammaisi. Dažkārt tiem ir arī papildu izolācija rumpī un kājgalī – vietās, kur sievietes visvairāk jūt aukstumu.


Bērnu guļammaisi


Bērnu guļammaisi ir īsāki un šaurāki nekā pieaugušo guļammaisi. Tie bieži izmanto mazāk tehnisko audumu un izolācijas, lai samazinātu izmaksas un palielinātu izturību.

Dubultie guļammaisi


Pāriem, kuriem patīk piekļauties, varētu gribēt ieguldīt dubultā guļammaisā, kura izmērs ir piemērots diviem cilvēkiem. Jūs atradīsiet ietilpīgas taisnstūrveida  kempinga versijas un īpaši vieglas mumijas piegriezuma dubultmaisus, kas paredzētas vieglumu mīlošiem ceļotājiem.

Guļammaisu izolācija: dūnu pret sintētisko

Guļammaisi izmanto izolāciju, lai aizturētu siltu gaisu maisā, kamēr jūs guļar, un tas ir izgatavots no dūnām vai sintētiskām šķiedrām. Šeit ir īss pārskats:

Dūnu vai  sintētiska izolācija?

DŪNU

SINTĒTIKA

Vieglāks svars Smagāks par dūnu
Kompakti saspiežams Mazāk kompakti saspiežams
Dārgi Lētāki
Slapjš zaudē siltumu Saglabā siltumu slapjā stāvoklī
Ilgāk paliek "pufīgs" Ātrāk zaudē aojomu
Nepieciešama specializēta mazgāšana Viegli kopjams
Izgatavots no dabīgām dūnām ( zosu, pīļu) Izgatavots no naftas produkta - poliestera


Dūnu guļammaisa izolācija 

 


 Dūnu izolāciju veido tūkstošiem spalviņu – pūkainu pavedienu no zoss  vai pīles spalvām. Uzpildes jauda ir labs kvalitātes rādītājs, un lielāka uzpildes jauda nodrošina vairāk siltuma ar tādu pašu svaru. Apmēram 500 ir labi, 600–700 ir labāki un virs 700 ir lieliski.

Dūnu guļammaiss ir lielisks ilgtermiņa ieguldījums, ja plānojat to izmantot daudz un bieži. Paturiet prātā, ka, dūnas kļūst slapjas, tās veido kunkuļus  un vairs nesaglabā siltumu tik labi. Tāpēc ilgstošiem braucieniem, slapjā laikā vai jebkurā vietā, kur var uzkrāties mitrums, dūnu izolācija var nebūt labākā izvēle.

Sintētiskā guļammaisa izolācija 


Sintētiskā izolācija izmanto poliestera tpavedieni, kas vērpti nepārtrauktos garos pavedienos, kas sajaukti ar īsiem gabaliņiem, ko sauc par skavām. Daudzos maisiņos ir gan plānākas, gan biezākas daļas, jo plānāki pavedieni aizpilda tukšās vietas un efektīvi aiztur siltu gaisu, savukārt biezākas šķipsnas nodrošina augstumu un izturību.

Šķiedras galu galā sāks saspiesties un laika gaitā zaudēs savu pūkainību, tāpēc sintētiskā pildījuma maisiņi neiztur tik ilgi kā dūnu maisiņi. Tomēr sintētiskie guļammaisi ir lēti, viegli kopjami un būdami slapji saglabā siltumu, tāpēc tie ir laba izvēle mitrā klimatā un kemperiem ar nelielu budžetu.

 

Guļammaisa īpašības

Vai jums salst galva? Vai vēlaties salikt guļammaisus kopā? Vai tu guļot slīdat nost no sava gulēšanas paliktņa?

Meklējiet šīs funkcijas un detaļas:

Kapuce: Kad ir auksts, ļoti svarīgi turēt galvu siltumā. Lielākajai daļai 3 sezonu un ziemas guļammaisu, kas paredzēti izmantošanai ārpus valsts, ir galvas pārsegi, kas cieši piekļaujas, lai noturētu siltumu.

Uzmetama Apkakle: pazīstama arī kā jūgi, kakla deflektori vai sejas uzmavas, apkakle ir izolēts posms ap galvu un kaklu, kas neļauj siltam gaisam izplūst. Parasti uz aukstā laika somām.

Izolācija gar rāvējslēdzi: izolācija, kas iet gar jūsu guļammaisa rāvējslēdzēja iekšpusi. Aiztur caurvēju un siltu gaisu iekšā.

Guļammaisi, kurus var aiztaisīt kopā: dažus guļammaisus var savilkt kopā, veidojot dubultu guļammaisu. Tā ir jauka iespēja apmīļot pārus, taču, tā kā augšpusē būs gaisa spraugas, tas ir mazāk efektīvs veids, kā uzturēt siltumu.

Divus guļammaisus varat saslēgt kopā, ja:

  • Rāvējslēdzēji ir tāda paša veida.
  • Tā paša zīmola guļammaisus ir visvieglāk pārot.
  • Rāvējslēdzēji ir vienāda garuma.
  • Ja vienai somai ir pilna garuma rāvējslēdzējs, bet otrai tikai ¾ garuma rāvējslēdzējs, tie nesakritīs.

Mūmiju guļammaisiem: vienai somai ir jābūt ar rāvējslēdzēju kreisajā pusē, bet otrai jābūt rāvējslēdzējam labajā pusē (ja vien kādam no jums navok gulēt ar kapuci virs sejas).

Guļampaliktņa kabata: Dažiem guļammaisiem apakšā ir uzmava, kurā iebīdīt guļampaliktni. Bieži vien tos sauc par “sistēmas guļammaisu”, šiem maisiem apakšā var būt mazāka izolācija (vai vispār nav?. Guļammaisi ar polsterējuma kabatām ir vieglāki un saspiežamāki (lieliski piemēroti īpaši vieglumu cienošiem ceļotājiem) izgatavotas no elastīga materiāla, lai piestiprinātu guļammaisu pie paliktņa, lai jūs nenobīdītos.

Spilvena kabata: dažiem guļammaisiem ir iešūts maisiņš, kurā ievietot nelielu kempinga spilvenu. Vai vienkārši piepildiet kabatu ar pufīgu jaku.