Pludmales volejbols ir jautrs sporta veids visiem prasmju līmeņiem, visiem kuri vēlas baudīt siltu laiku,sauli un pludmales smiltis vienlaikus uztorot sevi labā fiziskajā formā. Lai spēlētu un izbaudītu pludmales volejbolu, ir svarīgi apgūt pamatu pamatus. Šis noderīgais ceļvedis ietver padomus, ko parasti māca pludmales volejbola nometnēs, kas var palīdzēt jaunajiem spēlētājiem iemācīties mīlēt sportu un izbaudīt spēli.

Uzstādījums

Pludmales volejbolu spēlē tikai divi spēlētāji katrā laukuma pusē. Pats laukums ir 16x8 metri, kas ir mazāks nekā regulārā iekštelpu volejbola laukums. Lielākā atšķirība starp iekštelpu un pludmales volejbolu ir laukuma segums. Tā kā pludmales volejbols tiek spēlēts smiltīs, kustības kļūs lēnākas un vertikālā lēciena augstums kļūst īsāks. Smiltīs var būt grūti virzīties uz priekšu, kas veicina ātrāku noguruma iestāšanos. Skrienot pludmales smiltīs, pielietojat mazākus soļus un centieties, cik vien iespējams,pārvietoties uz sāniem smiltīsjums palīdzēs veidot izturību ārpus prakses.

Ekipējums

Kombinācijā: smiltis, kustība un saule, ir svarīgi, lai pludmales volejbola laikā nēsāt pareizo apģērbu. Daudzi pludmales volejbola spēlētāji dod priekšroku elpojošiem vai brīviem apģērbiem, piemēram, bezroku krekliem, topiem un šortiem vai  ērtā peldkostīmā. Vēlams lietot kādu galvassegu un saules brilles, kas paredzētās sportiskām aktivitātēm.

 

Spēlētāji mēdz spēlēt basām kājām, tomēr, tā kā pludmales volejbols parasti tiek spēlēts ārpusē, smiltis saulē var sakarst un potenciāli var kaitēt jūsu pēdām. Smilšu zeķes ir lielisks veids, kā novērst apdegumus, palīdzēt saglabāt kājas vēsas un ļaut jums iegūt pareizu pamatu smiltīs.

 

Vissvarīgākais inventārs ir pludmales volejbola bumba. Salīdzinot pludmales volejbola bumbu ar iekštelpu volejbola bmbu, tās izmērs ir daudz lielāks, svars ir daudz vieglāks, un tā ir mīkstāka. Šīs īpašības ļauj ilgāk atrasties gaisā, dodot spēlētājam vairāk laika, lai reaģētu uz bumbas kustību.

 

Pozīcija

Pludmales volejbolā nav specializētu pozīciju, jo katrā tīkla pusē ir tikai divi cilvēki. Katrai personai jebkurā laikā ir jāspēj bloķēt, set , izrakt un atsist (specifiska terminoloģija). Kad saņēmēja komanda iegūst punktu, viņi iegūst tiesības servēt.Servi dodošais spēlētājs katru reizi pamīšus jāmaina.

 

Pamatnoteikumu apguve

Pludmales volejbols sastāv no tiem pašiem pamatnoteikumiem, kas attiecas uz iekštelpu volejbolu, tikai trīs pieskarieni bumbai vienā izspēlē un visas reizes,kad bumba nokļūst zemē attiecīgājā pretinieka laukuma pusē, dod punktu. Spēles sastāv no trīs setiem; pirmie divi seti tiek izspēlēti līdz 21 punktam, un pēdējais sets tiek izspēlēts līdz 15 punktiem. Pēc katriem septiņiem punktiem komandas mainās laukuma pusēm. Lai uzvarētu spēlē, komandai ir jāuzvar divi seti. Pēdējo setu uzvarēt var tikai ar divu  punktu pārsvaru.

 

Pludmales volejbola spēles laikā spēlētāji var izmantot jebkuru savu ķermeņa daļu, lai atsistu bumbu, tostarp arī spert bumbu. Tomēr bumbu mešana, turēšana un ķeršana spēles laikā nav atļauta.

 

Svarīgs padoms, kas jāatceras spēles laikā, ir savstarpēja komunikācija komandā. Tā kā katrā laukuma pusē ir tikai divi spēlētāji, ir iespējams, ka abi spēlētāji vienlaicīgi dosies pretī bumbai. Lai izvairītos no jebkādiem ievainojumiem, ir nepieciešams pieteikt bumbu ( dot, ziņu otram, ka grasies atsist). Saziņa ar savu komandas biedru uzlabos jūsu izredzes uzvarēt.